بحران حریم خصوصی
حفظ حریم خصوص (Privacy) یکی از اولویتهای بیشتر مردم جهان است. شاید باور نکنید که تلفن همراه ما چه بستر مناسبی برای ورود به این حریم خصوصی برای دیگران فراهم میکند. یک اپ جاسوس میتواند از طریق دسترسیهایی که ما به او میدهیم، اطلاعات ارزشمندی از خصوصی ترین جزئیات زندگی ما را در اختیار شرکتها و دولتها قرار دهد. البته ما در این میدان چندان هم دست بسته نیستیم و میتوانیم تا حدی جلوی این جاسوسی را بگیریم.
اپها چرا به مجوزها احتیاج دارند؟
هر گوشی حسگرها و ورودیهایی دارد که برای اهداف مختلف استفاده میشوند. مثلا دوربین برای فیلمبرداری و عکاسی، میکروفون برای مکالمه تلفنی و ضبط صدا و لوکیشن برای مسیریابی. بیشتر اپها برای انجام درست کار خود نیاز به دسترسی به یک یا چند ورودی و سنسور دارند. مثلا اپ اسنپ برای مسیریابی همیشه به لوکیشن گوشی نیاز دارد. یا اپ اپ اینستاگرام برای گرفتن عکس و فیلم به دوربین و برای ضبط صدا به میکروفون و برای ثبت موقعیت به لوکیشن گوشی نیاز دارد.
این دسترسیها میتواند موقت یا دائمی باشند. به عنوان نمونه لازم نیست که اینستاگرام همیشه به دوربین من دسترسی داشته باشد، فقط کافی است که زمانی که نیاز به عکاسی هست، این دسترسی به آن اعطا و پس از اتمام کار، گرفته شود.
اپ جاسوس از این کار چه سودی میبرد؟
داده یا اطلاعات در دنیای امروز یکی از ارزشمندترین انواع دارایی است. بیشتر کسب و کارهای بزرگ دنیا بر پایه تحلیل داده (Data Analysis) کار میکنند. بدون وجود مفهومی به نام کلان داده (Big Data)، شرکتهای عظیمی مانند گوگل و فیسبوک و آمازون و حتی اپل و مایکروسافت همه یا بیشتر درامد خود را از دست میدهند. با داشتن اطلاعات از سبک زندگی افراد و عادات و رفتار ایشان، شرکتها میتوانند بر عملکرد آینده ایشان در خرید محصول مورد نظرشان تأثیرگذار باشند.
دولتها هم علاقه زیادی به این موضوع دارند و همواره در صدد جمعآوری اطلاعات از شهروندان برای جهت دادن به رفتار و تصمیمات آنها هستند. طرح صیانت و اینترنت طبقاتی در ایران یک نمونه از این تلاشهاست. حتی بیزینس برخی شرکتها مبتنی برای جمع آوری داده از مردم و فروش آن به سایر شرکتها یا حکومتهاست. بنابراین اپ جاسوس با گرفتن اطلاعات ما میتواند به اشکال مختلف از این منبع ارزشمند درامدزایی نماید.
چطور متوجه وجود اپ جاسوس شویم؟
برای این کار لازم است که با کارکردهای هر اپ آشنا باشیم. هر اپ بلافاصله بعد از نصب شدن روی گوشی و باز شدن شدن از شما درخواست بعضی دسترسیها را میکند. اگر مطمئن هستید که این دسترسی لازم است، اجازه آن را بدهید و در غیر این صورت جلوی اپ را بگیرید. اپ جاسوس همیشه بیش از چیزی که نیاز دارد از شما درخواست دسترسی میکند. ضمنا در هر زمانی که بخواهید میتوانید مجوزهای اعطا شده به هر برنامه را بررسی کنید و در صورت لزوم آنها را تغییر دهید.
مراحل کار برای مقابله
وارد تنظیمات گوشی و از آنجا قسمت نرم افزارها (Apps)شوید.
روی گزینه مدیریت برنامهها (App Management) بزنید.
اپ مورد نظر خود را از لیست برنامهها انتخاب کنید. در اینجا اپ اینستاگرام را بررسی میکنیم.
در اینجا روی قسمت مجوزها (Permisions) بزنید.
دسترسی هر اپ به امکانات گوشی شما سه نوع است:
- مجوز دائمی (Allowed): یعنی این اپ برای همیشه به امکاناتی که اینچا مشخص شده دسترسی خواهد داشت.
- درخواست مجوز (Ask Everytime): در این حالت اپ برای هر بار دسترسی به ورودی مورد نظر باید از شما اجازه بگیرد.
- عدم اجازه (Not Allowed): یعنی اپ به امکانات این مجموعه دسترسی نخواهد داشت.
توجه داشته باشید که هر زمان که بخواهید میتوانید این مجوزها را تغییر دهید. بهتر است برای برنامه ای که به عنوان اپ جاسوس به آن مشکوک هستید، همه مجوزها را در حالت Ask Everytime تنظیم کنید. به این صورت هر بار که اپ قصد استفاده از یک ورودی را داشته باشد، شما متوجه میشوید و به صلاحدید خود این مجوز را تأیید یا رد مینمایید. لازم به ذکر است که تنظیمات در آیفون هم بسیار مشابه اندروید است.
مراقب حریم خصوصی و اطلاعات شخصی خود باشید.
درست میگی
ولی وقتی میای تو اینترنت، باید بیخیال حریم خصوصی بشیم